målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Måla kakelfog - så gör du

Ny och fräsch färg i fogarna gör otroligt mycket för helheten och kan förnya ett helt rum. Måla kakelfog – så gör du.

Börja med rengöring

Att måla kakelfogar är ett enkelt sätt att fräscha upp i till exempel badrummet eller köket. Bra att veta är att det kan vara lite pillrigt, och att hur rengöringen av fogarna kommer vara avgörande för slutresultatet.

  • För att färgen ska fastna i fogarna är det viktigt att man rengör ordentligt innan man börjar med själva målningen. Eftersom fogarna är smala och smuts, kalk och annat har en tendens att bita sig fast ordentligt får man ta till olika knep för att få det rent. Hoppar man över rengöringen eller om man slarvar kommer det synas på färgen och den kanske inte ens fastnar som den ska på smutsiga partier.

  • Använd ett lämpligt rengöringsmedel och en tandborste när du skrubbar fogarna. Det kommer visserligen ta tid men du kommer också att få ett bra resultat. Finns kalkavlagringar behöver du använda ett rengöringsmedel avsett för detta.

  • Det finns även ett bra husmorsknep mot kalk, där man använder endast vatten och vinäger som rengöring. Blanda i en sprayflaska, spraya på fogarna och låt verka en stund och torka sedan av med en fuktig trasa.

  • Det kan också vara en god idé att köpa en kakelskrapa som är avsedd just för att få bort kalk och andra avlagringar som bitit sig fast hårt. Dessa finns att köpa i exempelvis byggvaruaffärer.

Byta kulör eller fräscha upp den befintliga

Har man bestämt sig för att måla om kakelfogar i till exempel badrummet är det ett utmärkt tillfälle att fundera på om man är sugen på en stor förändring eller om man bara vill fräscha upp det som blivit sunkigt. Det går nämligen utmärkt att byta färg på sina fogar med hjälp av färg och det finns gott om kulörer att välja bland.

Att förvandla en före detta vit fog till svart ger en enorm skillnad för helheten och det är både ett enkelt och billigt sätt att förnya. Vill man behålla samma färg som innan går det givetvis lika bra och även det kommer ge ett märkbart lyft för helheten.

Fogpenna eller pensel

När väggarna är rena och torra är det dags för färgen. Det finns olika varianter av fogfärg, där det enklaste sättet är att använda en fogpenna. Man lägger helt enkelt pennan i fogen och fyller i och det är både enkelt och ganska snabbt gjort. Färgen från pennan har dessutom väldigt kort torktid vilket är en fördel.

Vill man hellre välja en färg som målas med pensel går det lika bra men det man ska tänka på här är at skydda själva kakelplattorna med maskeringstejp. Att måla med pensel på fri hand kan vara riskfyllt och man vill gärna inte ha en massa färgkladd utanför fogarna. Här krävs lite mer noggrannhet men det är ett bra alternativ om man inte hittar en fogpenna i önskad kulör.

Att tänka på

Det är viktigt att man väljer en färg avsedd för fogar för att resultatet ska bli långvarigt och bra. Dessa innehåller nämligen medel som motverkar mögel, vilket är en förutsättning framför allt i badrum där luftfuktigheten ofta blir hög. Rådfråga gärna i en färgaffär om du känner dig osäker på vilken typ av färg du ska välja.

Arbeta steg för steg för bästa resultat. Rengöring först och målning sedan - och låt färgen torka i lugn och ro när du lagt på den.

Smutsiga och dassiga kakelfogar är både snuskigt och ganska fult. Att ägna sig ett par timmar till att fylla i dom med ny färg är en bra anledning av många anledningar. Resultatet blir fräscht eller ger rent av känslan av nytt och dom flesta typer av kakelfärg fungerar lika bra i badrummet som i köket.

Läs mer om måleri

Så ändrar du färg på kakel

Nya färgtrender

Guide till att måla snickerier

Tips på hur du målar din flaggstång

Så målar du perfekta hörn

 

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
29 Apr 2020