målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Montering av platonmatta – en guide

Så lägger du in en platonmatta

Platonmatta - även kallad fuktisolermatta - används vanligen i samband med dränering och som tillverkas av polypropylenplast. Det innebär att den är gjord av återvunnen plast. Det fina med en platonmatta är att den har distanser - små knappar - som möjliggör att luft kan ventileras ut och där man ser att fukt leds bort från exempelvis väggar, golv och husgrund.

Genom att använda en platonmatta så minskas risken för fukt radikalt. Man placerar mattan i fråga på utsidan av grunden och genom detta så förhindras fukt från att tränga in genom väggarna. Det viktiga med platonmattor är att de ska placeras under jord. Polypropylenplast är känsligt mot UV-ljus och materialet kan ta skada, förlora funktionalitet om det utsätts för direkt solljus under en längre tid. Det bör man vara uppmärksam på i samband med monteringen. En annan viktig detalj att ha i åtanke handlar om att lägga in en avslutningslist vid ovankanten. Varför? Jo, för att denna list kommer att förhindra jord från att tränga in bakom, detta samtidigt som listen i fråga har en förmåga att leda bort vatten.

En ytterligare rekommendation vid montering av platonmatta är att man putsar sockelputsen - ned mot avslutningslisten (och helst över denna). Skulle detta inte vara möjligt - vilket det normalt är - så rekommenderas du att lägga en byggfog bakom kantlisten och sedan borra fast mattan. Välj i så fall A) en byggfog för utomhusbruk och B) en av riktigt bra kvalitet.

Tänk på detta vid montering av platonmatta

Platonmattan kan monteras både vid in- och utsida av en källare. Behovet får alltid avgöra och du kan med fördel låta en expert undersöka och ge en bedömning kring vilken metod som passar bäst för dig och dina problem. Handlar det om en dränering som visat sig vara otillfredställande så kan det vara sunt att lägga platonmattor på utsidan - detta för att göra krypgrunden vattenavvisande. Ska du ändå dränera om så är det ofta lika bra att göra på just det sättet.

Ska du lägga platonmattor på insidan så kan du välja mellan värmeisolerande sådana eller modeller som inte har den egenskapen. Principen är att den luft som kommer från källarväggen leds ut mot platonmattan och därefter uppåt - tack vare luftspalten. Detta gör att fukt inte blir ett problem. Har du lagt mattor på golv och längs väggar så kommer rummet i fråga att hållas torrt. Detta passar utmärkt för dig som vill inreda ett specifikt rum i källaren - eller om du kanske har problem med ett enda område i densamma. Resten av källaren kan fungera som en vanlig kallkällare, men just det specifika rummet blir torrt och trevligt.

Kan läggas på betongplatta

En platonmatta kan användas även för hus med betongplatta. Då är monteringen något som ska ske ovanpå plattan i fråga. Platonmattan kommer då att fungera både som fuktspärr och samtidigt också erbjuda viss isolering. Ett golv med platonmatta blir ofta skönt att gå på och detta som en följd av den isolerande effekten. Vill man ha en extra värmeeffekt så rekommenderas att man lägger cellplast ovanpå platonmattan.

Vårt råd är att du kan montera platonmattor på egen hand - men att du alltid ska kolla med sakkunnig innan du sätter igång och att du ska rådfråga i butiken kring vilket märke som passar bäst. Lycka till!


Relaterade artiklar

Måla metall – så lyckas du

Kan man måla direkt på glödlampor?

Lacka bänkskiva i köket

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
14 Sep 2021