målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Så rengör du din järnkamin

Är det dags att rengöra järnkaminen inför säsongen? Här berättar vi hur du på bästa sätt kan rengöra din järnkamin.

Att rengöra en järnkamin behöver inte vara överdrivet ansträngande och tidsödande. 
Om du vill ha en ren järnkamin och en renare och bättre brinnande eld så är det bara att följa dessa tips så att du får mer tid att njuta framför spisen.

Rengörning av glasytor

Först är det bra att rengöra de stora glasytorna som har blivit populära på senare år. Om du vill sitta och njuta av lågorna är det trist om lågorna är täckta av sot.
Det här behöver du för att rengöra kaminglaset:

  • Diskhandskar
  • Tidningspapper
  • Lite vatten
  • Metallhink

Viktigt att använda handskar

Det är viktigt att du använder handskarna när du rengör glaset, eftersom sot och vatten bildar ett sorts lut som kan slita hårt på händerna. Det går bra att torka bort sotet med tidningspapper och vatten. Fukta lite tidningspapper eller pappershanddukar, doppa det i askan och gnid mot glaset. Ta därefter ett nytt tidningspapper eller pappershandduk och torka av glaset. Om det fortfarande inte är helt rent upprepar du processen. Du kan också använda en mikrofiberduk. 

En annan metod är att använda speciella glasrengöringsmedel som finns i bygghandeln. I vissa fall kan det behövas skrapas sot, men det bör man vara försiktig med om man inte vill skada 

Sot ökar risk för bränder

Finns det sot på kaminrörets insida ökar risken för skorstensbrand. Därför är det viktigt att göra obligatorisk brandskyddskontroll vart sjätte år.

Så här rengör du inuti eldstaden:

Många tömmer sin kamin på aska för ofta. Det är faktiskt bättre att lämna ett lager aska på botten av kaminen. Denna aska isolerar och skyddar eldstadsbotten från mycket av värmen,

Om du ska tömma kaminen på aska, bör du vänta några dagar efter senaste eldningen. Du kan ofta hitta små glödande kolbitar gömda inuti asken många timmar eller dagar efter att elden brunnit ut. Risk att bränna sig ordentligt alltså om man är oförsiktig.

Töm askan i ett metallhink

Askan töms i en hink med ett lock, båda av metall. Du måste låta denna stå tills du är helt säker på att det inte finns glöd kvar. Aska kan användas som gödningsmedel om det kommer från rent, obehandlat trä. Alternativt kan det kasseras med avfall. Det går dock inte att kompostera. 


Relaterade artiklar

Måla snickerier - en guide

Måla trappa – trappmålning med färg som skyddar och håller i längden

Måla i barnrum - handfasta tips och inspiration

Vänd dig till oss för allt inom måleri, vi tar hand om dina köksluckor!
10 May 2023