målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Ta bort tapet – så gör du

Ibland när man ska måla om eller tapetsera kan det krävas att man tar bort den gamla tapeten först. Ett arbete som inte alltid är så lätt. Läs våra smarta tips!

Ta bort tapet innan målning eller tapetsering

Trött på hur det ser ut därhemma? Ett effektivt sätt att fräscha upp därhemma är att sätta upp nya tapeter. Detta klarar de flesta av och det är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att förnya din bostad eftersom tapeter kostar relativt lite jämfört med andra renoveringstyper. Men först måste man ta bort tapeter, om det inte rör sig om varianter som går att måla eller tapetsera över.

Ta bort skarvar med en tapethyvel

Behöver du bara ta bort skarvar för att få till en jämn yta? Då kan du använda en tapethyvel. Skär mot skarven eller bakifrån skarven, beroende vad som fungerar bäst. Ibland kan tapeten sitta bra men skarvarna har släppt, då går det bra att limma skarvarna med tapetklister.

ta bort tapet

När tapeten ska bort är annars en spackelspade ett effektivt verktyg. Att ta bort tapet kan ta sin tid och kräver en del tålamod, men med rätt utrustning så brukar det ändå gå bra. Men hjälp av spackelspaden kommer du lättare under tapeten få den att lossna innan du drar loss den. Men var beredd att det kommer att ta en stund eftersom du kanske bara kommer att få loss några bitar i taget. Ett tips är att börja i en av kanterna av en våd, där är det lättast att få fäste och börja dra.

Mjuka upp tapeten med ånga först

Ett annat effektivt sätt att få bort en tapet är att börja med att mjuka upp den så den lättare lossnar från väggen. Här kan du antingen använda ånga eller spraya på tapeten. En maskin som ångar en tapet har en liknande funktion som en vattenkokare. Du fyller en behållare med vatten och kokar upp. När vattnet börjar koka sipprar ångan ut genom ett munstycke via en slang. Håll munstycket mot tapeten så att den blir fuktig.

Koppla behållaren till ett munstycke

Därefter kopplar du behållaren till ett munstycke som används till att ta bort själva tapeten. När allt har fuktats upp ordentligt så kan du fram spackelspaden och det går nu mycket enklare att ta bort tapeten. Tänk på att det är viktigt att verkligen få bort all tapet. Återstår några rester så är risken stor att tapeten kommer att sättas upp fel. Det är verkligen värt att ta sig lite extra tid med spackelspaden och få bort att lösa småbitar av tapeten.

Så här gör du när tapeten sitter riktigt hårt

Ibland kan tapeten sikta riktigt hårt – det är inte minst vanligt när det handlar om gammal tapet. Men med rätt teknik och verktyg går även detta att ordna. Börja med att applicera ett tapetborttagningsmedel på väggen, det fördelas lämpligen jämnt över väggen med hjälp av en roller eller pensel. Låt det verka en stund och sedan blir det enkelt att ta bort tapetvåden. Ställen där tapeten sitter riktigt hårt så kan det behöva fuktas flera gånger.


Liknande artiklar

Lacka bänkskiva i köket

Välj rogivande färger till sovrummet

Måla på plast | Så får du färgen att fastna

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
18 Nov 2020