målare stockholm

Målare Stockholm

Miljövänlig målerifirma med känsla för detaljer | 08-120 52 100

Växter som ger renare luft i hemmet

Att växter tar upp koldioxid från luften kanske du redan visste men vet du att det även finns växter som kan rena luften från andra kemikalier och föroreningar såsom formaldehyd, bensen, xylen, trikloretylen, toluen, aceton och ammoniak? Växter ökar dessutom luftfuktigheten så att det blir ett trevligare inomhusklimat.

Generellt kan man säga att en växt renar luften i ett område på ungefär 10m2 lite beroende på växtens storlek. Ju mer bladyta desto mer luftrening. Vi ger tips på några fina växter som inte bara är en fröjd för ögat utan som även gör nytta för inomhusmiljön.

Fredskalla

Denna vackra vita och gröna växt är inte bara fin att se på utan en riktig luftrenare. Om du vill ha något med lite mer färg kan du istället köpa en Rosenkalla, de hjälper till på samma sätt och är en färgklick i gult och rött. Vissa är tyvärr allergiska mot kallor så om du börjar nysa av din nya luftrenande växt så kanske du får ge bort den och köpa en annan typ. Det är också bra att veta att kallor är farliga för katter att äta så köp inte en sådan om du har katt.

Palmer

Vill du inreda med något som ger en tropisk känsla och samtidigt renar din luft är palmer det självklara valet. Palmer är oftast lättskötta och klarar sig bra i självbevattnande krukor. De går att köpa som både små och stora och växer på bra så länge som de får plats och omvårdnad.

Orkideer

En tidlös och exklusiv blomma som hjälper dig hålla luften ren och fräsch. De bästa sorterna är Brudorkidé och Dendrobium som även renar luften på natten. Dessa vackra växter ställer du med fördel in i sovrummet där de kommer sprida trivsel på många sätt och vis. Orkideer i det vilda växer med sitt rotsystem omslingrat kring trädstammar i djungeln och kräver mycket lite vatten.

Dracenor

Dessa liknar palmer till utseendet och passar hemma hos dem som inte vill ha blommor utan mer gröna växter. De är också tåliga och trivs överallt i ditt hem. Alla Dracenor, eller Kantdracenor som det egentligen kallas, härstammar från samma lilla ö utanför Madagaskar.

Paradisträd

Dessa robusta krukväxter kallas även Crassula eller Penningträd. De lagrar vatten i sina tjocka blad och är därför inte lika känsliga för torka. Paradisträd renar, liksom orkideer, luften på natten.


Relaterade artiklar

Ta bort tapet – så gör du

Värmebeständig färg | Färg som tål höga temperaturer

Måla golv med linoljefärg

Invändig och utvändig kvalitetsmålning
2 Dec 2021